»Stoji učilna zidana, pred njo je stara jablana« …

V okviru projekta Občine Škofja Loka »Carjevič – rdeča lička v škofjeloških vrtcih in šolah« smo ob naši 110 let stari šoli posadili 4 sadike jablan vrste carjevič. Sadike je donirala gospa Čiška Podnar. Skozi pogovor smo ugotovili, da njena mama izhaja prav iz Bukovščice in veseli smo bili, da sta nas tudi obe obiskali.

Z gospodom hišnikom Boštjanom smo nekaj dni pred dogodkom izkopali jame ter pripravili mrežo za zaščito, gnojilo, oporo.

V sredo, 30. 3. 2022, smo naš program predstavili g. županu Tinetu Radinji, g. ravnatelju Marku Primožiču, staršem, starim staršem in krajanom. Zunaj, pred šolo, smo deklamirali pesmi o jablani in jabolkih, zapeli in zarepali pesem Učilna zidana in zaplesali Tribučko kolo.

Ob koncu programa je začelo rahlo deževati, zato smo pogostitev prestavili v telovadnico. Za obiskovalce (in tudi za nas) smo pripravili jabolčni zavitek, pečena polnjena jabolka, sadni kruh stare mame Špele, domač Tinkin jabolčni sok in topel čaj.

Veselimo se dni, ko bodo naše sadike obrodile sočna jabolka carskega okusa. Čez leta pa bomo ponosno povedali, da smo jih posadili mi, a ne le za nas, pač pa tudi za vse naše zanamce.

Dostopnost